הכלכלה המודרנית, העכשווית היא תוצאה של התפתחות עקבית ויעילה, דינאמית ומקיפה שהחלה במהפכה התעשייתית. כלכלה שונה מכול מה שקדם לה ומאז היווצרותה עם תחילת המהפכה הפכה לחלק מהותי ובלתי נפרד מן ההוויה האנושית. כיום, לאחר יותר מ- 250 שנים של התפתחות התוצאה היא כאמור הכלכלה העכשווית הסובבת אותנו. בין שלל השינויים וההתפתחויות שהתרחשו במהלך השנים ראוי אולי יותר מכול לציין את תהליך הריכוזיות. ריכוזיות בתעשיות השונות שהובילה לעיור מאסיבי (מלשון מעבר לעיר) כשלעצמו תהליך ריכוזי שקידם רבות את המגמה כמעט בכול פן בחיי החברה המודרנית. בין היתר כתוצאה מתהליך הריכוזיות התפתחו גם גופים כלכליים גדולים מאוד ובמהירות גבוה ביחס למה שקדם לכך, בפעם הראשונה גופים אלו הפכו לבין לאומיים במתכונת המוכרת לנו, תאגידי ענק להם כוח והשפעה אדירים וכמעט בלתי מוגבלים. למעשה, תאגידים אלו מקיימים בפועל את הכלכלה העולמית והם שולטים בכול פן במבנה השווקים, במכשירים ובתהליכים המקיימים אותם. מה שהיה קיים לפני המהפכה התעשייתית עבר מן העולם לטובת מה שלימים יקרא ה"כלכלה החדשה" והגלובליזציה המונעת ע"י אותם תאגידי ענק בין לאומיים.

חלק בלתי נפרד מההתפתחות של גופים אלו הוא הקמת מוסדות ונהלים מותאמים כגון הבנק העולמי, הסכמים ושותפויות בין מדינות חזקות בהם פועלים בהצלחה תאגידי הענק שהם למעשה המנוע לכול הנ"ל, לכולם כאמור אופי והתנהלות ריכוזי אבל שלא כמו מה שהיה לפני כן אופי זה הוא קיצוני, אגרסיבי ודורסני. בנוסף להקמת הנ"ל הקשר בין התאגידים לשלטון התהדק והפך ליחסי גומלין תלותיים המקיימים אחד את השני, סימביוזה של ממש. הדור החדש של התאגידים חייב גישה ישירה ליכולות מערכתיות אותם הוא משיג דרך חוקים ונהלים. כלומר, גישה ישרה ויכולת להשפיע על המחוקקים בכדי לקדם ולשמור על האינטרסים שלהם, ומצד שני המחוקקים חייבים תמיכה כלכלית בכדי להיבחר ולהישאר רלוונטיים. לדוגמה, כאשר אינטל מעוניינת לפתוח מפעל, נציגים מטעמה מנהלים משא ומתן ישיר עם נבחרי הציבור בנוגע ל"תנאים", בסופו של תהליך אינטל תקבל ביו היתר פטור במיסים בשווי של מיליארדים ותשמור על האינטרסים שלה ונבחרי הציבור יציגו "הישג" ("פיתוח פריפריה", "צמצום אבטלה" וכו') ויקבלו חשיפה השומרת אותם רלוונטיים, ההבדל הוא שלאחד חיי מדף של 4 שנים ולשני בלתי מוגבלים. דוגמה נוספת היא חברת טבע שבכדי להשאיר פעילות בארץ קיבלה פטור במיסים בסכומים דמיוניים המוערכים ב- 12 מיליארד שקל והיד עוד נטויה. ישנם עוד המון דוגמאות כגון הנ"ל אך חשוב להבין שהתוצאה של היחסים הללו באה לידי ביטוי בשימור כוח הדדי וביכולת של הצדדים לעשות כמעט ככל העולה על רוחם בהתאם לאינטרסים המשרתים אותם ואינטרסים אלו הם לאו דווקא תואמים את האינטרסים של כולנו. לא במקרה רבים מן מהתהליכים הללו מתרחשים סמוך לבחירות שכן אז לשני הצדדים יש אינטרס ברור ותלוי זמן. הרוב כמובן חסוי ונעשה רחוק מעיני הציבור ומידי פעם משהו צץ בתקשורת, לתאגידים הכוח לקדם חקיקות והחלטות גם אם אלו מנוגדים את טובת הציבור ולפוליטיקאים הכוח להיבחר שוב שכן קמפיין טוב הוא קמפיין יקר הוא קמפיין שמנצח ואם בכל זאת לא ניצח עבודת "ייעוץ" באחד מן התאגידים מובטחת לאותו מועמד ו/או נבחר ציבור לשעבר, זו ההתנהלות וככה זה עובד על קצה המזלג. שיטה זו יכולה להתקיים אך ורק בזכות מרכיב נוסף שלא הוזכר עד כה והוא המרכיב החשוב ביותר, המרכיב שלמעשה מקיים את כל הנ"ל, המרכיב הזה הוא אתה, את, אנחנו, כולנו. באופן אבסורדי השפעתו של מרכיב זה היא ביחס הפוך לחשיבותו, זו המציאות בפועל כיום, האזרחים הם לקוחות המקיימים את כל השיטה ובו בזמן חסרי כל כוח מולה.

"מבחנה האמיתי של כל עבודת מחקר איננו מה שאומרים על אודותיה עכשיו, אלא מה יקרה איתה בעוד עשרים וחמש או חמישים שנה." -מילטון פרידמן

שליטה בעזרת הריכוזיות

הכוח כפי שמתואר בפסקה מעל מאפשר לייצר ולתחזק מנגנוני שליטה, המנגנון הראשון והחשוב ביותר בשיטה הקיימת הוא הריכוזיות אשר בין היתר מוביל לחסמים בתחרות כגון: בנק מרכזי אחד אליו כפופים שאר הבנקים, זירת מסחר אחת (ניירות ערך, יהלומים), אשראי וכו' הכלכלה המקומית והבין לאומית נשלטת ע"י מספר מצומצם של גופים להם היכולת להטות אותה כרצונם וזו בין היתר התוצאה של יחסי הגומלין בין הון לשלטון, הדרך הטובה ביותר להבין זאת היא לבחון את המאה ה-20 שכבר בתחילתה המהפכה התעשייתית הגיע לבגרות ואתה פיתוח אדיר בכל התחומים, פיתוח משמעו כסף שהביא להאצה בבניית תאגידי ענק גלובליים להם תיאבון שלא יודע שובע, תיאבון זה בא לידי ביטוי ברכישות של עוד ועוד עסקים, שירותים וכו' מה שהוביל ועדיין מוביל ליותר ריכוזיות ופחות תחרות אמתית, ליותר שליטה ופחות בחירה מה שבסופו של דבר יוצר ומקיים את השליטה האפקטיבית ביותר והיא השליטה על החוב (אשראי), שליטה על היצרן והצרכן. מי שמחזיק בחוב שולט בשוק, שולט בכלכלה. במהלך השנים נעשו ניסיונות כאלו ואחרים לשנות את השיטה אך ללא הצלחה, בכלים הקיימים פשוט אין דרך לשנות במאומה את הקיים שכן אף אחד מן הגופים הנ"ל (הון/שלטון) לא יוותר על השיטה שכול כך מטיבה עמו, מבחינתם כמובן למה לתקן משהו שעובד?

המהפכה הדיגיטלית והאפשרויות החדשות

כיום אנו בתחילתה של מהפכה חדשה והיא המהפכה הדיגיטלית המקוונת, אומנם אנחנו כבר שני עשורים מאז תחילתה אבל זו עדיין ההתחלה, האינטרנט שינה ומשנה את החברה כולה, חלק מהשינויים מאוד מהירים (כגון תקשורת ומידע) וחלקם מהירים פחות (רוב האנשים אינם מחוברים לאינטרנט), אך יותר מכל המהפכה הדיגיטלית מחזירה את הכוח לך, לי, לכולנו וזאת בעזרת הגישה למידע (חיפוש, השוואה, שיתוף וכו') וכתוצאה מכך אורח החיים של כולנו השתנה ועודנו משתנה מיום ליום, אומנם יש לכך גם משמעויות שליליות (כגון סינון מידע ופגיעה בפרטיות) אבל בהקשר שלנו המשמעויות החיוביות הם שהמהפכה הדיגיטלית מהווה קריאת תיגר משמעותית ורצינית על השיטה הכלכלית הקיימת ישנה אפשרות אמתית שאנו כולנו נוכל לשלוט חזרה בממון האישי בלי להיות תלויים או חסרי כל כוח מול התאגידים ומוסדות המדינה, נוכל לבחור כמה או אם בכלל להשתמש בבנקים, חברות אשראי וכו' כאן בנקודה זו נמצא הבסיס והרקע למלחמה על הכלכלה, על הכיס של האזרח ועל חופש ובחירה.